Project Jump

Een nieuw project om de krachten te bundelen – zoals het polsstokproject – gaat van start in het Brussels Gewest, op initiatief van de vzw’s “On Track Belgium” en Brussels Ahtletics.

Het is niet nieuw, technische evenementen lijden eronder, gekwalificeerde coaches worden zeldzaam. Hinkstapspringen, een discipline die in België nog betrekkelijk weinig wordt beoefend, lijdt meer bepaald onder een slechte reputatie (vooral in de knieën). Het is echter dankzij een goede begeleiding dat negatieve gevolgen en schokken worden beperkt. Met een jongere en meer globale aanpak kan hinkstapspringen een plaats innemen in de beoefening van de atletiek in België. De noodzaak van uitwisseling over de beoefening van deze discipline is van cruciaal belang; een aantal basisbeginselen moet al op zeer jonge leeftijd worden ingevoerd. Ken je de “Hink-Stap-Sprong”? Het is het beste van wat onze Nederlandse buren doen.

Het idee zou zijn om – op kwartaalbasis – een opleidingssessie met atleten en coaches te organiseren, om kennis uit te wisselen en te delen. Een referent-coach zal aanwezig zijn om het goede verloop van de sessie te verzekeren. Deze training is gratis voor de inwoners van Brussel en kost 5€ voor atleten die niet zijn aangesloten bij een club in het Brussels Gewest.

De opleiding zal in twee fasen plaatsvinden. Een ochtendsessie voor jonge atleten – BPM – was gericht op de beoefening van de driesprong en de beheersing van de sprongpas, d.w.z. een eerste benadering van de discipline. De middag, voor atleten en coaches vanaf cadetniveau, is bedoeld om de basis te introduceren door middel van hinkstapoefeningen, zodat de techniek daarna in de club kan worden verfijnd.

Voor de goede voortgang van dit project van mutualisering op het niveau van sprongen (gecentreerd op hinkstapspringen en verspringen), zou het doel zijn om een doorlopende training in Brussel te plannen en vervolgens te overwegen om het uit te breiden naar heel België, om de begeleiding van deze discipline, die te weinig gebruikt wordt in onze clubs, te ondersteunen. De eerste geplande datum zou 23 maart zijn.

Wij zijn op zoek naar een club die bereid is als gastheer op te treden voor deze training – die op een zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur wordt georganiseerd – en die gedurende deze tijd haar circuit, ontmoetingsplaats (bar met versnaperingen) en uitrusting ter beschikking stelt.